Bostad

Din guide till ett bättre boende!

Bo på landet eller i stan?

Höghus
Foto colouredinks

Precis som till frågan på huruvida man vill bo i hus eller lägenhet är det väldigt individuellt huruvida man vill på i stan eller på landet. Vissa har möjligheter till både och i form av sommarhus på landet och lägenhet i stan, andra semestrar på landet under tiden drömmen om ett eget lanthus får gro. Det finns naturligtvis fördelar och nackdelar med båda alternativen, och något som är en fördel för en kan vara en nackdel för en annan. Det är dock bra att veta vad som väntar.

Landet

Att bo på landet är mer intimt än att bo i stan. De som brukar föredra landet brukar uppleva att stan är väldigt isolerad, stressnivån är högre och pressen på ens levnadsstandard större. De brukar tycka att det är skrämmande att inte känna sin granne och har svårt att lita på folk eftersom det finns så mycket främlingar överallt. Människor som trivs på landet tycker ofta att det är en fördel att känna större delen av byns invånare, de vet var de har varandra och vad de kan förvänta sig av varandra och har alltid någon nära till hands som kan hjälpa till om det skulle behövas. Ofta känns det tryggare på landsbyggden, många som skaffar barn flyttar från stan till landet då det kan kännas otryggt att ens barn växer upp i en stad då städer har högre brottsstatistik än småbyar.

Fönster mot landet
Foto maxwarren

Dessutom är det lättare att hålla koll på lärare och kompisar till barnen när alla bor ’runt knuten’, och det känns tryggare att släppa ut sina barn för att leka i trädgårdar eller t o m på gatan om man bor i en liten by än om man bor i stan. Idyllfaktorn är högre.

Stan

I städerna finns fler möjligheter vad det gäller jobb, nöjesliv, shopping, kultur etc och därför tycker många att det är det främsta valet. Man vill ha action helt enkelt. Stadsmänniskor brukar också tycka att landsbygdsbyar är för inkräktande på ens privatliv, att inte kunna gå och köpa mjölk utan att alla känner till det dagen därpå är skrämmande för många. Den trygghet som landsbyggdsfolk känner inför att känna större delen av byns invånare kan stadsfolk uppleva som skrämmande och hotfull. Dessutom brukar människor som vuxit upp i stan tycka att tempot på landet är för slött. De gillar närheten till affärer, skola, jobb och vänner. Och tycker att landet kan kännas klaustrofobiskt och isolerat.

Ja, man kan se det ur olika vinklar helt enkelt.

Hus på landet
Foto lindenbaum