Bostad

Din guide till ett bättre boende!

Hitta ditt drömhem

Exklusivt hus
Foto simoom

Att hitta sitt drömhem är inte alltid så enkelt. Det finns många olika sätt både lagliga och dessvärre mindre lagliga. Det finns massor av hus och lägenheter att välja bland. Men det brukar också vara så att en hel del av dem är mer attraktiva än andra och av den anledningen kan man få vänta i åratal på att kunna lägga vantarna på sitt drömhem.

Stockholm

Som de första redan vet så är det väldigt svårt att idag få tag på förstahandskontrakt på hyreslägenheter i Sveriges storstäder. I Stockholm har man ett kösystem på hyresrätterna men man ska helst ställas i kö redan när man föds för att ha en laglig chans på ett förstahanskontrakt. Om man inte har väldig tur förstås. Vad som också pågår för fullt i Stockholm är försäljning av förstahandskontrakt. Privatpersoner säljer sina hyreskontrakt till högsta budgivare. Detta är naturligtvis inte lagligt, men dessvärre ganska vanligt. Många hyr i andra och tredje hand i Stockholm då det är det enda alternativet. Att köpa lägenhet är förstås ett sätt, men man får vara beredd på att det kostar stora summor, även bara för en liten enrummare i förorten. I storstäderna gäller det verkligen att leta aktivt för att hitta en hyresrätt.

Ett snyggt rum
Foto jaroslavd

Malmö

I Malmö är det en bra start att skapa en profil hos www.mkb.se där man sedan letar bland hundratals lediga lägenheter och registrerar de som är intressanta för en på sin profil. Man får max registrera fem åt gången. Till slut gäller det bara att hoppas på att få en visning och sedan till slut bli tilldelad ett kontrakt. Tips är att göra sin profil så detaljerad som möjligt och visa så mycket intresse som möjligt på eventuella visningar. Hittar man inget genom MKB (som är de största i Malmö), så kan man försöka hos de mindre bostadsbolagen som Stena Fastigheter eller HSB, det gäller att ligga på och ringa varje morgon och fråga om något nytt kommit in som skulle passa en.

Göteborg

I Göteborg har man ett liknande system, hemsidan heter www.boplats.se och där gör man en profil där man lägger in intressanta lägenheter. Skillnaden är att boplats inte är ett separat bostadsbolag utan jobbar med hela stans bostadsbolag. Dessa väljer själva, bland alla sökande, ut vilka de vill ska få komma på visning. Vissa bostadsbolag, som exempelvis Poseidon har egna interna kölistor.

Mindre städer och landsbygden

Vill man bo på landet brukar det vara lättare att hitta en bostad än om man söker i de större städerna. Det kryllar av tomma hus och små lägenheter med fint läge i småbyar runt omkring i landet. Dessutom brukar de vara betydligt billigare än de små lägenheter man kan få tag på i de större städerna. Möjligheten att hitta en hyresrätt är stor i småbyar och man kan få tag på en rymlig, fin och central lägenhet till ett bra pris om man kan tänka sig att bo i en mindre stad eller by.

Drömhus
Foto pmo