Bostad

Din guide till ett bättre boende!

Din guide till personlig inredning

Levande ljus
Foto pianoforte

Hur man vill inreda sitt hem är väldigt personligt, en del gillar avskalat, färglöst och naket medan andra gillar att ha massor av småprylar och färger. Sedan finns det ju allt däremellan och över och under och runtomkring. Det finns många stilar att hämta inspiration ifrån och jag kan omöjligt presentera dem alla här. Men en liten sammanställning av några vanliga och populära inredningsstilar och tips på hur du får till dem kan jag erbjuda.

Minimalistiskt

Nyckeln till en minimalistisk inredning är att inte spara något som inte är absolut nödvändigt. Vill man ha en minimalistisk inreding men har svårt att skiljas från sina älsklingsprylar så får man se till att ha ett förvaringsutrymme i form av källare eller vind där man kan stuva allt som inte bör synas. Vilket i stort sett innebär allt.
För en framgångsrik minimalistisk inredning så bör man bara ha de allra nödvändigaste möblerna som säng, garderob, bord, stolar, skänk, tv- och stereobord och soffa. Skänken kan vara bra som förvaringsutrymme för de få prylar man faktiskt inte kan leva utan. När det gäller färgval bör man köra gråskalan och svart eller vitt. Eventuellt kan man bryta av med EN färgklick som exempelvis en röd vas på soffbordet, men det är max. Alla tyger som gardiner, mattor och sängkläder (om man ens har några) bör gå i samma nyanser som allt annat. Möblerna bör ha rena, raka och hårda linjer.

En blå trappa
Foto tatianasapateiro

Kitsch

Kitsch är motsatsen till den minimalistiska stilen. Kitsch innebär massor av färg och småprylar överallt. Var dock noga med att hålla dig inom vissa gränser, går kitsch överstyr så ser det bara rörigt och osammanhängande ut. Försöka att välja 2-3 färger och satsa på bara dem. Köp roliga prylar och detaljer till hemmet när du hittar dem och välj bara de som du verkligen gillar. Att köpa kitschgrejer bara för sakens skull skapar en plastig och opersonlig atmosfär.

Olika etniska stilar

Människor som är ute och reser mycket kan gilla att köpa häftiga souvenirer med sig från sina resor, och detta är ett utmärkt sätt att inreda sitt hem. Är man en globetrotter så kan man exempelvis inreda varje rum som en egen världsdel, kanske ett orientaliskt sovrum med silkeslakan i kryddiga färger, stor himmelsäng och stora mjuka kuddar allt i ett magiskt gyllene skimmer från en vacker rislampa, till det kan man köra ett djuriskt afrikanskt vardagsrum och ett kalt japanskt kök. Vill man inreda sitt hem i bara en etnisk stil så bör man ha bra koll på stilen och göra lite research kring den så man inte gör misstaget att blanda för mycket, då kan det lätt se lite billigt ut.

Prål och lyx

Här gäller det att investera i stora och lyxiga möbler. Hellre stora och få möbler än många och små. Färgerna får gärna vara dramatiska som svart, mörkblått, grått och rött. Kaklade badrum i svart och vitt med gulddetaljer hör definitivt till den här kategorin, likaså stora mörka soffor och rustika köksmöbler i exklusivt trä. Undvik för mycket småprylar och satsa på att investera i möbler och saker som är av god kvalitet.

Middagsbord med blommor
Foto chanycrystal

Bord med blommor
Foto nadya